Turizem

Mehka lepota dolenjske pokrajine je preplet dolinic, ravnic in blago vzpenjajočega se gričevja, preko katerega valovi zgovorni molk gozdov; na prisojnih pobočjih v ta mir zavriskajo vinogradi, po ravnicah in dolinah pojejo zaplate njiv, plavajoče v zelenem morju travnikov; ostareli gradovi pokajo po šivih, pomlajeni zvoniki številnih cerkva na gričkih lovijo - kot otroci z drobnimi prstki - modrino neba, osameli kozolci mrmrajo sami sebi svojo starčevsko modrost, v okamenelih mlinskih kolesih se nabira pajčevina skrivnostne romantike - sončni žarki roso v njej pretakajo v varljive bisere; reke pa šumno tečejo, tečejo...In brezšumno tudi tu teče čas.

Šentruperta z okolico ne moreš zgrešiti. Že ko se približuješ z mirnske strani, zagledaš baročno cerkev na Veseli Gori, ki te vabi s svojima zvonikoma.

Oko ti poroma dalje. Glej, križev pot, ki ponosno razkazuje svoje kapelice. Kozolci in toplarji naredijo pokrajino še boj domačo.

Pri kužnem znamenju je tvoje oko kot kamera: zaznaš lepoto, kamor le hočeš pogledati. Škrljevski grad. Mogočna gotska cerkev sredi Šentruperta je zbrala hiše okrog sebe kokor koklja piščeta. Pogled, poromaj še v poslednji dom in cerkvico ob njem. Tudi Plečnik je načrtoval pokopališče. Življenje in smrt se prepletata, a lepota pokrajine te prevzame, da vidiš samo življenje.

Si videl venec zidanic na Apneniku, v Zadragi, Selih in še kje. Stopi do Zadrage: pokrajino imaš kot na dlani. Nad njo: cerkev na Okrogu kot čuvar te doline. Stopiš še v druge kotičke - postregli ti bodo, ne boš žejen, dali ti bodo prijazno besedo.Povzpni se še do Vihra, da se zamisliš v preteklosti ob srednjevških freskah v cerkvici. Še dlje - v Nebesa - ne bo ti žal: stal boš na najvišji točki doline, razgled te bo prevzel.

Jože Zupan