Stalne razstave

Osnovna šola dr. Pavla Lunačka Šentrupert se po mnenju prvih obiskovalcev prenovljene šole uvršča med najlepše slovenske šole. To lepoto dajejo razgibanost stavbe in številne stalne razstave, ki so že doslej pritegnile pozornost.

V ospredju je stalna razstava IZVIRNE ILUSTRACIJE MLADINSKIH DEL na čelu z vsemi ilustracijami iz Pepelke akademske slikarke Alenke Sottler.

Nič manj pomembna ni stalna razstava SLOVENSKE SLIKANICE ZA OTROKE SVETA – 438 slikanic slovenskih avtorjev in ilustratorjev v 27 različnih jezikih. Obe razstavi imata začetek v letu 1994, ko smo se spominjali 375-letnice šolstva v Šentrupertu; vseskozi sta se razstavi širili. Obe razstavi pa sta bili ponovno odprti 17. septembra 2010, na dan zlatih knjig.

S prenovo šole pa smo dobili še dve novi stalni razstavi: RASTOČA KNJIGA OBČINE ŠENTRUPERT in RASTOČA KNJIGA SVETOVNE MLADINSKE KNJIŽEVNOSTI; za slednjo je bil pobudnik oče Rastoče knjige dr. Janez Gabrijelčič; obe razstavi sta bili odprti le dva dni kasneje – 19. septembra 2010.

Z etnološkim kotičkom je ostal spoštljiv odnos do kulturne dediščine in spomin na prizadevanja nekdanjega ravnatelja Bojana Brezovarja, ki je skupaj s sodelavci 1975. leta ustvaril muzej kmečkega orodja. Srčno upamo, da bo s centrom odličnosti tradicionalnih lesarskih znanj v Barbovi graščini na Veseli Gori ponovno našel svoj pristan tudi večinski del muzeja kmečkega orodja.

Poslovne prostore šole krasijo slike, nastale na treh SLIKARSKIH SREČANJIH; sodelovali so likovni samorastnik Bogdan Breznik, diplomirani slikar Janko Orač, akademski slikarji Domen in France Slana ter Veljko Toman. Veseli smo, da je na šoli nekaj del arhitekta in slikarja Borisa Kobeta, saj je bil med prvimi, ki je odkrival lepoto šentruperske pokrajine.

Ostal je spominski kotiček VIDE BREST, v knjižnici pa spominski kotiček PESNIKI DOLENJSKE DEŽELE z osrednjo pozornostjo Severinu Šaliju, ki je predšolsko obdobje preživel tudi v Šentrupertu.

Po vsej šoli pa je spoštljivo zaznamovan spomin na akademika dr. PAVLA LUNAČKA, po katerem se imenuje šola od 2. aprila 1983; 2. april je tudi dan šole – v spomin na obletnico smrti dr. Pavla Lunačka (31. I. 1900 – 2. IV. 1955), na mednarodni dan mladinske književnosti. Domačin dr. Pavel Lunaček je začetnik sodobnega porodništva in ginekologije, organizator partizanskega zdravstva, dvakratni Prešernov nagrajenec.

Ob vhodu za učence je plošča s sporočilom, da se je v stari šoli (zdaj je tam poslovna stavba ob šoli) rodil dr. Pavel Lunaček; ploščo smo odkrili 22. maja 1977. Sledi naziv šole, nato pa še doprsni kip, delo akademskega kiparja Petra Černeta.

Ko stopimo skozi glavni vhod, so takoj fotografije naše pokrajine, kakor jih je videl fotograf Jože Anderlič in jih podaril šoli ob poimenovanju šole.

Nato sledi LUNAČKOV KOTIČEK – nekaj fotografij iz njegovega življenja, zraven pa je tudi portret, delo akademskega slikarja Božidarja Jakca. Poleg so fotografije Lunačkovega čebelnjaka, kakršen je bil v času Aleksandra Lunačka – le-ta je bil začetnik sodobnega čebelarstva v Mirnski dolini – in danes, hkrati pa je še fotografija Aleksandra Lunačka.

Tretji spomin pa je zaznamovan v Galeriji v okviru Rastoče knjige, kjer sta še dva Jakčeva portreta in nekaj fotografij ter najbolj dragocena knjiga dr. Pavla Lunačka PORODNIŠKE OPERACIJE; zanjo je prejel Prešernovo nagrado.

Spomin na dr. Lunačka pa ohranja tudi televizijski film Zdravka Pečenka in Metke Jakšič VDIH ŽIVLJENJA, nastal po zborniku DR. PAVEL LUNAČEK, ki ga je izdala šola.

V Galeriji pa je še ena vitrina, ki je nekaj posebnega; imenujemo naj jo OBLIKOVALSKI KOTIČEK RUPERTA GOLETA. Sedanji župan, arhitekt Rupert Gole, je bil namreč sodelavec šole še kot študent arhitekture; v spominu je njegova arhitekturna delavnica z učenci, iz nekdanjega člana novinarskega krožka pa se je prelevil v sodobnega oblikovalca šolskega glasila Preproste besede. Temu so sledila vabila in prospekti za razne kulturne dogodke, oblikoval je tudi emblem šole, kasneje pa naredil številne naslovnice knjigam, ki jim je bil urednik avtor razstav. Torej je naš arhitekt in župan že petnajst let tudi OBLIKOVALEC – in prav je, da ga tudi tako spoznamo. Njegovi zadnji oblikovalski deli sta emblema za obe Rastoči knjigi. Vitrina je bila predstavljena 17. septembra, na županov rojstni dan.

Zbirke etnoloških predmetov, slovenskih slikanic za otroke in izvirnih ilustracij mladinskih del, Osnovna šola dr. Pavla Lunačka Šentrupert, Šentrupert 57

Kontakt:
Tel.: 34 34 790, 34 34 780;
ogled po dogovoru v popoldanskem času

Jože Zupan